Projekt VALUE Ageing

EU Prepoznaje da ICT predstavlja prijeko potreban alat uključivanja ranjivih ljudi u našem društvu.

Sedmim okvirnim programom (FP7) Europske komisije financira se Projekt VALUE Ageing (Kvalitetno starenje).

Projekt nastoji poticati suradnju nekomercijalnih i poslovnih subjekata na zajedničkom istraživačkom projektu o osnivanju temeljnih vrijednosti EU u Info-komunikacijskim tehnologijama (ICT) za starije osobe.

Partnerstvo predstavlja jedinstvenu multidisciplinarnu kombinaciju koja će pridonijeti edukaciji novih generaciju znanstvenika u području ICT-a za starije osobe.

Forum50+ se sa talijanskim partnerom uključuje u ovaj projekt.

Klikova {hits}179{/hits}

Etika u dizajnu

Primjena etike u tehnologiji

Tehnologija nije samo sredstvo, jer tehnički standardi definiraju glavne dijelove sredina, ljudskih aktivnosti, životnih obrazaca, i tako dalje. Vrijednosti i stavovi “zamrznuti” su u tehnološkim rješenjima. Ugraditi etiku i društveni razvoj u tehnologiju podrazumijeva razumijevanje kako tehnologija utječe na društvo, koje vrijednosti se prenose na korisnika tehnologije ili njene primjene, kako se izbori tehnoloških realizacija održavaju na raznim razinama odlučivanja, te kako različite vrijednosti mogu biti učinjene dijelom tehnologije odabirom različitih tehnološka rješenja i izborom oblikovanja.

ZNANJE i mobilnost

VALUE Ageing će stvoriti oportuni okvir za mobilnost istraživača i razmjenu znanja kroz nekomercijalne istraživačke centre i industriju na temu boljeg rješavanja društvenih, etičkih i vrijednosnih implikacija ICT-a u starenju.

CILJEVI

VALUE Ageing ciljevi uključuju

 1. Provesti cjelovitu faktualnu vježbu;
 2. Razvijanje specifičnih podataka, i stvaranje baze podataka o najboljim praksama;
 3. Identificirati, ocjeniti, prikazati i razlikovati alternativne pristupe. Ovaj skup ciljeva je ispunjen kroz pristup podacima iz višestrukih koordiniranih projekata.

TRENING

Mladi znanstvenici

Asistenti će biti odabrani na temelju izvrsnosti u dodiplomskom studiju, jasnog dokaza entuzijazaa za istraživanje i predanosti svim aspektima područja koje utječu na vrijednost starenja. Asistenti su pod mentorstvom viših istraživača u matičnoj ustanovi. Osim toga, jedan pomočni nadzornik iz sudjelujućih institucija biti će dodijeljen organizatorskoj instituciji za vrijeme trajanja svakog boravka. Nadzornici i pomoćni nadzornici su odgovorni da osiguraju mogućnost znanstvenim novacima za nastavak istraživaćkih projekata i praćenja prijenosa znanja.

Iskusni istraživači

VALUE Ageing ima za cilj privući najbolje i najperspektivnije znanstvenike iz cijele Europe.
Svo zapošljavanje će biti u skladu s Europskom Poveljom za istraživače koja će pružiti sveobuhvatni okvir smjernica i zahtjeva za zaduženja, odgovornosti i prava istraživača i njihovih poslodavaca. Vodeći skup načela će biti Kodeks o zapošljavanju istraživača, da bi se osiguralo da su postupci pri izboru pošteni i transparentni. Strategija novačenja za VALUE Ageing će biti potpuno u skladu s definicijom zasluga prema Kodeksu.

VALUE Ageing – PARTNERI

 • Koordinator projekta: Emilio Mordini
 • CENTAR ZA ZNANOST, društva i građanstva (IT)
 • Austrijske akademije znanosti – Institut za procjenu tehnologije (AT)
 • FATRONIK (ES)
 • Slobodno sveučilište u Bruxellesu (BE)
 • FRONTIDA Zois LTD (GR)
 • INNOVA SPA (IT)
 • NETWELL CENTAR
 • Kraljičino SVEUČILIŠTE U Belfastu (UK)
 • Vegan RJEŠENJA SRL (IT)

SMJERNICE ISTRAŽIVANJA

Istraživači će planirati svoje projekte u okviru tema VALUE-Ageing. Individualni planovi će se dostaviti nadzorniku-koordinatoru, kako bi ih uskladiti sa rasporedom proračunskih sredstava institucija i pojedinaca.

Partnerstva između akademske zajednice i industrije

VALUE Ageing (Kvalitetno starenje) okvir će utrti put za dugoročan program suradnje na temelju istraživačkog zajedništva između akademske zajednice i industrije.


Detaljnije:

http://www.valueageing.eu/

http://www.vegans.it/

http://cordis.europa.eu/fp7/home_en.html