Projekt “Homes4Life”

Pametna kuća

Pametna kuća

Veliki udio građevinskog fonda nije prilagođen starijim osobama. Čak i današnje nove konstrukcije često nisu spremne podržati zdravlje i dobrobit tijekom životnog ciklusa. Zapravo, jedan od osam Europljana starijih od 65 godina izjavljuje da njihova kuća nije ugodno topla zimi. Potražnja za kućama pogodnim za starije životne dobi daleko nadmašuje ponudu: europska studija procjenjuje na 10 milijuna potražnje za kućama koje su dobronamjerne u nadolazećim godinama širom kontinenta.

Homes4Life rješava ovaj izazov pridonoseći razvoju nove europske sheme certificiranja.  Shema će se temeljiti na inspirativnoj i realnoj dugoročnoj viziji potreba i zahtjeva ljudi u holističkom pristupu životnom smjeru i pomoći u razvoju boljih životnih okruženja integrirajući graditeljstvo i digitalna rješenja tamo gdje je to korisno.

započeo je u prosincu 2018. i trajat će 24 mjeseca. Projekt vodi multidisciplinarna skupina od devet partnera iz pet zemalja EU pod koordinacijom TECNALIA (Španjolska).

  • Četiri istraživačka centra i sveučilišta: TECNALIA (Španjolska), TNO (Nizozemska), Sveučilište Utrecht (Nizozemska), Universita Politecnica Delle Marche (Italija)
  • Certifikacijsko tijelo: Certivéa (Francuska) i njegova podružnica Cerway , operatera HQE certifikata u Europi
  • MSP usmjerena na inovacije i transfer tehnologije: R2M Solution (Francuska)
  • Tri europske asocijacije predstavnici ključnih dionika (Belgija): ECTP – Europska građevina, izgrađena okolina i energetski učinkovite zgrade Tehnološka platforma, AGE Platform Europe – glas starijih osoba u Europi, EUROCARERS – Europska asocijacija koja radi za neformalne njegovatelje

Pročitajte više o konzorciju Homes4Life